Poate Romania sa devina cel mai puternic hub tehnologic al Europei? – EEU Software
Article Image

Poate Romania sa devina cel mai puternic hub tehnologic al Europei?

Piata de IT din România este intr-o continua dezvoltare si inovatie, chiar daca de-a lungul timpului sectorul privat a fost cel care a reprezentant pilon principal, contribuit cu 6% la PIB-ul tarii. Insa, România are potentialul de a deveni cel mai important hub tehnologic din Europa daca intregul sistem lucreaza organizat, nu haotic, urmarind o schema sustenabila.

In 2019, piata IT romaneasca a depașit pragul de 5 miliarde de euro (de 5 ori mai mare decat valoarea din 2003 și dublu fata de valoarea din 2013), cu o rata anuala de creștere de 14,3% și iar in prezent contribuind cu 6% la PIB-ul tarii (comparativ cu anul 2003, când reprezenta doar 0,05% din acesta), potrivit studiului facut de Brainspotting & Codecool „ SCALING UP, How can Romania become the strongest technology hub in Europe”.

România este a șasea tara din lume in ceea ce privește numarul de specialisti IT acreditati pe cap de locuitor, inaintea Marii Britanii, Germaniei si a Canadei, datorita sistemului educational care favorizeaza abilitatile multilingve si tehnice. 98% dintre cei aproape 120.000 de profesionisti IT din României au un nivel bun al limbii engleze.

Inginerii software, la mare cautare pe piata de IT din România

Companiile de produse, si nu numai, vorbesc despre ingineri software sau dezvoltatori full-stack, capabili sa livreze un produs complet, care au in minte clientul si sunt capabili si interesati sa cunoasca toate domeniile unei aplicatii.

Pe de o parte, calitatea talentului, si, pe de alta parte, asteptarile salariale, sunt unele dintre cele mai importante bariere pe care companiile trebuie sa le depaseasca pentru a creste in continuare (si, eventual, pentru a mentine un grad de satisfactie de 3 din 5 puncte per total).

Desi timpul mediu pentru ocuparea unui post de dezvoltator este de aproximativ 2 luni (Brainspotting, recrutare KPI, 2018), pentru unele posturi cu un grad de complexitate mai mare (ex. ingineri de software cu doctorat), ocuparea acestora poate dura si pâna la 8 luni.

In acelasi timp, angajatorii vor sa creasca numarul de angajati pe an (numar de doua cifre), dar exista o lipsa de 15.000 de profesionisti pe an si ar putea atinge o proportie alarmanta de pana la 24% din forta de munca IT necesara in urmatorii 3 ani.

Toata lumea vorbeste despre tehnologii noi si emergente: invatare automata, inteligenta artificiala (AI), securitate si cloud. Totusi, in acest context, doar 10% din companiile mai mici (cu mai putin de 100 de angajati) considera ca reconversia este importanta, comparativ cu 70% dintre cele mai mari, cu 100 – 250 de angajati.

Multi considera ca trebuie sa avem mai multe companii orientate catre produse, nu doar catre externalizare. Insa, adevarul este ca Romania este o piata de externalizare, iar persoanele orientate catre acest domeniu profesional tind sa aiba aceasta mentalitate in loc sa aiba una orientata spre afaceri, este de parere Cristian Mosorescu, directorul de cercetare si dezvoltare Playtika si manager de site.

Crearea intregului produs si satisfacerea clientului, principalele targeturi

Programatorii ar trebui sa inteleaga ceea ce vor consumatorii, sa se gandeasca la produs si sa inteleaga fluxurile (cererea) si, in general, sa aiba o perspectiva mai larga si cuprinzatoare asupra a ceea ce fac.

Intreprinderile mai mici (in special cele cu mai putin de 100 de angajati) se concentreaza pe aducerea persoanelor cu o experienta mare in IT, deoarece doar 10% dintre respondentii din aceasta categorie considera ca reconversia profesionala in IT ar putea fi utila. Companiile de produse par mai putin atrase de reconversie, deoarece in general cauta abilitati mai complexe, mai degraba pe cele in inginerie.

De asemenea, opt companii din zece au fost nevoite sa-si schimbe strategia de HR in ultimii 2 ani.

Cuvinte cheie: piata IT din Romania, Brainspotting & Codecool, scaling up, reconversie, strategie de dezvoltare, ingineri software, competente profesionale in IT.


  • 16/07/2020
Card Image
Companie de outsourcing vs. companie de produs – pentru cine lucram?
  16 July, 2020

In 2019, piata locala de IT a depasit pragul de 5 bilioane de EURO cifra de afaceri cumulate, adica de 5 ori valoarea pe…

Card Image
Criza COVID-19 si “WFH”
  16 July, 2020

Pandemia coronavirus ar putea aduce sfarsitul aglomeratiilor din trafic, eliminarea cozilor de la cantine si noi destinatii pentru cladirile de birouri. Toate astea devin…

Card Image
Firma romaneasca sau companie straina, care sunt tendintele in piata
  16 July, 2020

In piata de IT locala exista incontinuare, ca si in alte industrii, o tendinta de “demonizare” a capitalului romanesc, firmele straine din domeniu avand…

Card Image
Deducerea pentru programatori, un subiect sensibil in continuare
  16 July, 2020

Deducerea de impozite pentru programatori a ramas si in 2020 un subiect sensibil in Romania. Desi guvernul a spus de anul trecut ca vrea…

Card Image
Poate Romania sa devina cel mai puternic hub tehnologic al Europei?
  16 July, 2020

Piata de IT din România este intr-o continua dezvoltare si inovatie, chiar daca de-a lungul timpului sectorul privat a fost cel care a reprezentant…

Card Image
Skilluri și certificari, esentiale in industria IT?
  16 July, 2020

Vrei o crestere salariala? Fii mai bun la ceea ce faci. Profesionistii din IT au castigat anul acesta in medie cu 5.000 de dolari…