Companie de outsourcing vs. companie de produs - pentru cine lucram? – EEU Software
Article Image

Companie de outsourcing vs. companie de produs – pentru cine lucram?

Cum arata industria IT din Romania?

In 2019, piata locala de IT a depasit pragul de 5 bilioane de EURO cifra de afaceri cumulate, adica de 5 ori valoarea pe care o atingea in 2003 si dublul a ce a atins in 2013. Cu o rata de crestere anuala de 14.3% industria de IT din Romania contribuie acum cu 6% la GDP-ul tarii, de la 0.5%, cat aducea in 2003, conform ANIS.

Tara noastra se afla pe locul 6 in lume in cee ace priveste numarul de specialisti IT certificati, per capita, depasind tari precum Marea Britanie, Germania sau Canada, datorita in mare parte sistemului de invatamant romanesc, care pune accent pe limbile straine si skill-uri tehnice. Majoritatea celor 120.000 de specialisti IT avand foarte bune abilitati de comunicare in limba engleza.

Cu toate acestea, Romania sufera de un deficit de peste 15.400 de de programatori anual. Furnizam Europei cei mai multi profesionisti IT, dar potentialul de crestere in domeniu este in continuare unul imens.

Unde este veriga lipsa?

Conform unui studiu Brainstorming & Codecool, 63% dintr companiile intervievate evidentiaza calitatea talentului existent in piata (nivel de experienta si capacitatea de a livra proiecte complexe) drept principala bariera in cresterea companiei.

Desi timpul mediu de recrutare pentru un dezvoltator software este in jur de 2 luni, pentru anumite roluri cu o complexitate ridicata (ex. Inginer Software cu doctorat) procesul poate dura chiar pana la 8 luni.

Studiile pe care universitatile in domeniu le ofera pur si simplu nu mai tin pasul cu dinamica pieteii de munca din domeniu. Institutiile de educatie sunt constiente de discrepante si de faptul ca absolventii lor nu sunt pregatiti pentru un loc de munca, dar nu reusesc sa isi modifice programele de asemenea natura incat sa permita o mai buna adaptare la nevoile de business existente in piata.

Cum putem depasi cu succes situatia?

Colaborarea dintre firmele de outsourcing si multinationale poate reprezenta pentru tinerii absolventi o foarte buna oportunitate de a-si creste atat know-how-ul cat si experienta practica in domeniu.

In general, multinationalele ofera proiecte de complexitate ridicata si, in acelasi timp, programe de training prin care isi cresc resursa umana. Firmele de outsurcing sunt un foarte bun intermediar intre talentul existent in piata si nevoile de resurse umane ale multinationalelor

Sase din zece companii de IT intampina dificultati in angajarea de dezvoltatori full-stack si cinci din zece afirma ca le este foarte greu sa recruteze arhitecti de sistem.

Ambele roluri presupun experienta si un nivel ridicat de complexitate a cunostintelor programatorului, pentru a putea face fata cerintelor proiectelor.

O firma de outsourcing poate fi un foarte bun incubator pentru programatorii aflati la inceput de drum. Diversitatea proiectelor garantand obtinerea experientei vaste atat de cautata in piata.

Spcializarea si, eventual antreprenoriatul intr-o firma de produs vin mai tarziu in cariera unui programator, pe masura ce obtine experienta si flexibilitatea skill-urilor, atat de necesare in acest domeniu.


  • 16/07/2020
Card Image
Companie de outsourcing vs. companie de produs – pentru cine lucram?
  16 July, 2020

In 2019, piata locala de IT a depasit pragul de 5 bilioane de EURO cifra de afaceri cumulate, adica de 5 ori valoarea pe…

Card Image
Criza COVID-19 si “WFH”
  16 July, 2020

Pandemia coronavirus ar putea aduce sfarsitul aglomeratiilor din trafic, eliminarea cozilor de la cantine si noi destinatii pentru cladirile de birouri. Toate astea devin…

Card Image
Firma romaneasca sau companie straina, care sunt tendintele in piata
  16 July, 2020

In piata de IT locala exista incontinuare, ca si in alte industrii, o tendinta de “demonizare” a capitalului romanesc, firmele straine din domeniu avand…

Card Image
Deducerea pentru programatori, un subiect sensibil in continuare
  16 July, 2020

Deducerea de impozite pentru programatori a ramas si in 2020 un subiect sensibil in Romania. Desi guvernul a spus de anul trecut ca vrea…

Card Image
Poate Romania sa devina cel mai puternic hub tehnologic al Europei?
  16 July, 2020

Piata de IT din România este intr-o continua dezvoltare si inovatie, chiar daca de-a lungul timpului sectorul privat a fost cel care a reprezentant…

Card Image
Skilluri și certificari, esentiale in industria IT?
  16 July, 2020

Vrei o crestere salariala? Fii mai bun la ceea ce faci. Profesionistii din IT au castigat anul acesta in medie cu 5.000 de dolari…